Wat doet de LINDA.foundation?

De stichting van Linda de Mol en Mood for Magazines, de uitgeverij van het tijdschrift LINDA., wil arme gezinnen met kinderen een steuntje in de rug geven én meer begrip kweken voor de (vaak verborgen) armoede in Nederland. Eens per jaar geven wij gezinnen die het financieel echt slecht hebben cadeaukaarten ter waarde van ruim 500 euro. Zo hebben zij een jaar lang elke maand 50 euro vrij te besteden bij de winkels die met ons meedoen. Sinds 2013 hebben wij maar liefst 36.250 pakketten met cadeaukaarten bezorgd aan gezinnen die in armoede leven. Jaarlijks willen wij daar duizenden gezinnen aan toevoegen.

In India en Afrika zijn mensen arm. In Nederland toch niet?
Natuurlijk is armoede in Nederland een relatief begrip. Hier gaat niemand dood van de honger, al blijkt uit een rapport van de Kinderombudsman dat een warme maaltijd voor veertig procent van de arme kinderen geen vanzelfsprekendheid is. In Nederland gaat het er vooral om dat je kunt meedoen met de meerderheid in de samenleving. Dan hebben we het over ‘gewone’ dingen als lekkere, gezonde maaltijden voorgeschoteld krijgen, uitdelen op je verjaardag, naar zwemles gaan en af en toe naar de bios kunnen. Dat zit er voor 1 op de 9 Nederlandse kinderen (380.000 in totaal) echter niet in.
Waarom richt de LINDA.foundation zich specifiek op gezinnen met kinderen?

De 380.000 kinderen die in Nederland in armoede opgroeien, kunnen daar niets aan doen en kunnen zich er bovendien niet aan ontworstelen. Onderzoek na onderzoek toont aan hoe belastend en schadelijk dat voor hen is. Juist hún leed willen wij graag verzachten. Met de cadeaukaarten kunnen ze net iets vaker dingen doen die voor andere kinderen in Nederland volkomen normaal zijn. Eens een nieuwe jas uitzoeken bijvoorbeeld of, als er vriendjes komen spelen, eens iets lekkers bij de thee kunnen geven.

Is dit geen druppel op de gloeiende plaat?
Natuurlijk is het dat! Wij pretenderen niet een pasklare oplossing voor het armoedevraagstuk te hebben. Wat we wel hopen is dat ons initiatief meer begrip, compassie en andersoortige hulp voor arme gezinnen in gang zal zetten. Niet alleen via onze stichting, ook via andere instanties en rechtstreeks van mens tot mens.
Hoe worden de gezinnen gekozen?
De LINDA.foundation selecteert zelf geen gezinnen. Officiële hulpverlenende instanties kunnen zich bij ons registreren als ‘intermediair’ en vervolgens gezinnen met kinderen die het financieel heel slecht hebben uitnodigen zich bij ons aan te melden. Deze werkwijze staat hier beschreven. Gezinnen kunnen overigens niet jaar na jaar meedoen. Volgend jaar zijn er weer andere mensen aan de beurt.
Zijn er geen betere manieren om deze gezinnen te helpen?
Wij beweren niet dat we arme gezinnen kunnen hélpen. We willen ze graag een concreet maar ook mentaal steuntje in de rug geven: hen laten voelen dat er mensen zijn die met hen meeleven en solidair zijn.
Armoede is een taai probleem dat zich niet makkelijk laat oplossen. Zo hangt armoede nauw samen met de economische conjunctuur. Zodra de crisis voorbij is, zullen er minder armen zijn. Veel arme mensen zijn bijvoorbeeld veelal niet actief op de arbeidsmarkt; alleen werk kan hen echt uit hun benarde situatie halen.
Allerhande buddyprojecten zijn ook fantastisch. Daarvoor zijn altijd vrijwilligers nodig, dus meld u vooral aan, bijvoorbeeld bij de lokale Voedselbank of bij het buurthuis.
Feit is dat er altijd mensen zullen zijn die, door ziekte, baanverlies, scheiding of een ongeluk, voor korte of langere tijd niet in staat zijn om voor zichzelf en hun kinderen te zorgen. Ook zij, en zeker hun kinderen, verdienen een behoorlijk bestaan. Kortom: zolang in Nederland ruim 1,3 miljoen mensen in armoede leven, en zolang een groot deel van de Nederlanders geen idee heeft hoe zwaar de 380.000 arme kinderen het hebben, is alle steun van de LINDA.foundation meer dan nodig!
Waarom verhogen jullie je verkoop/abonnementsprijs niet en creëert daarmee fondsen?
Daarmee zouden we alle lezers van LINDA. verplichten mee te doen, en dat vinden we niet fair. Al hopen we natuurlijk dat ze allemaal zo lief zijn om een bedrag, hoe klein ook, over te maken.
Waarom geeft Linda haar geld niet aan bestaande goede doelen, zoals de Voedselbank?

Dat had gekund, maar op deze manier kan zij uiteindelijk meer betekenen voor gezinnen in financiële nood. Van het geld dat bij de LINDA.foundation binnenkomt kunnen we namelijk dankzij sponsoring van de meewerkende bedrijven voor méér geld aan bonnen inkopen. Alle donaties worden dus meer waard.

Hoeveel geld stopt Linda de Mol er eigenlijk in?
Linda de Mol heeft de LINDA.foundation samen met de uitgever van het tijdschrift LINDA. opgericht met het doel zich er jarenlang met hart en ziel voor in te zetten en er veel eigen geld en tijd in te stoppen. Het bedrag dat zij hiervoor gereserveerd heeft is ruim voldoende om alle kosten van dit project te bekostigen, ook in de toekomst.
Waarom geven jullie geen spullen in plaats van cadeaukaarten?
Arme gezinnen krijgen vaker dingen in natura: eten bij de Voedselbank, een tweedehands jas bij de Kledingbank, schoolspullen bij de stichting Leergeld, et cetera. Kiezen is er daar nooit bij. Als er prei in de doos van de Voedselbank zit, dan eet je dat, of je er nu wel of niet van houdt. De mogelijkheid om zelf te bepalen wat zij het hardst nodig hebben, is iets wat wij ze graag willen geven. Wat is er fijner dan op de verjaardag van je kinderen hun lievelingseten kunnen koken, of hen een keer zelf een leuk T-shirt te kunnen laten kiezen. Bovendien: via deze constructie sponsoren bedrijven ons, zodat we van het geld van onze donateurs voor méér waarde aan bonnen kunnen inkopen.
Hoeveel krijgen jullie van Albert Heijn, Intertoys, H&M en Hema?

Albert Heijn, Intertoys, H&M en Hema sponsoren ons flink, en daar zijn wij ze heel dankbaar voor. In overleg hebben we besloten niet te zeggen om hoeveel geld per bedrijf het precies gaat. 

Waarom geven jullie Albert Heijn-bonnen? Kun je met Lidl-bonnen niet veel meer kopen?

Albert Heijn was zo vriendelijk ons als eerste te ondersteunen. Bovendien zijn er ruim twee keer zo veel AH-vestigingen als Lidl-filialen in Nederland, vaak ook op meer centrale plekken in de stad. Uit onderzoek van de Consumentenbond uit januari 2019 blijkt dat Albert Heijn qua budgetmerken even duur is als Aldi en Lidl. 

Hoeveel mensen werken er bij de LINDA.foundation?

Wij hebben geen personeel in dienst. We werken met freelancers, vrijwilligers en een stagiaire. Verder worden wij ondersteund door de mensen van Talpa, de uitgeverij van LINDA., en Studio Room. Alle kosten die LINDA.foundation maakt, worden betaald door Linda de Mol en de uitgeverij van LINDA.

Hoeveel geld geven jullie uit aan marketing en dergelijke?

Zo min mogelijk. En wát we uitgeven betaalt Linda de Mol zelf. Geld van donaties wordt daar nooit voor gebruikt. Zie je dus een folder of een tv-spotje van de LINDA.foundation, dan heb jij daar nooit aan meebetaald.

Ik wil doneren, hoe werkt dat?

Doneren kan op verschillende manieren. Op de site www.lindafoundation.nl kun je online, via iDEAL en creditcard doneren. Je kunt ook gewoon geld overmaken naar rekeningnummer NL92 INGB 00061 12 080 ten name van LINDA.foundation te Naarden. Op de site kun je ook een eenmalige of periodieke machtiging afgeven. Een periodieke overboeking kun je natuurlijk ook zelf instellen in je eigen internetbankieren.

Minimaal 100% van mijn gift wordt gebruikt voor aanschaf van cadeaukaarten. Hoe zit dat?
De bedrijven waarvan wij de kaarten kopen sponsoren ons door meer waarde op de kaarten te zetten dan wij ervoor betalen. Zij betalen dus als het ware mee. En omdat alle algemene kosten, de overhead, betaald wordt door Linda en de uitgeverij, komt elke euro aan donaties terecht bij de ouders en hun kinderen.
Waar kan ik het jaarverslag vinden van de LINDA.foundation?

Het jaarverslag is hier te lezen.

Ik heb een goedlopend bedrijf en zou best een aantal gezinnen willen sponsoren, kan dat?
Jazeker, dolgraag! Ook voor de komende tijd kunnen we garanderen dat we meer kunnen maken van je gift. Voor circa 500 euro zorg je ervoor dat een gezin met kinderen, dat nooit iets leuks kan doen, een doosje krijgt met daarin 600 euro aan cadeaubonnen. Als je als bedrijf 5000 euro zou kunnen missen, sponsor je dus tien gezinnen.
Zijn donaties fiscaal aftrekbaar?
De LINDA.foundation heeft de ANBI-status, dus donaties zijn fiscaal aftrekbaar vanaf een bepaald bedrag. Kijk voor de voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Wij willen graag wat doen voor arme gezinnen, bijvoorbeeld speelgoed inzamelen. Kan dat?
Op dit moment kunnen wij dat nog niet faciliteren, maar het is wel iets waar wij over nadenken voor de toekomst.
Ik ken een gezin dat het financieel zwaar heeft. Hoe kan ik hen aanmelden.

Gezinnen kunnen zich niet zelf bij ons aanmelden of door iemand anders aangemeld worden.

De LINDA.foundation kiest haar begunstigden met nadruk niet zelf, maar werkt daarvoor samen met gespecialiseerde instanties die al streng selecteren en controleren. Zij nodigen cliënten uit zich bij ons aan te melden, maar zij geven dus niet hun adressen aan ons door. De meer dan ruim 40.000 gezinnen die wij sinds 2013 hebben geholpen, wonen verspreid over heel Nederland.

Ik heb het zelf financieel heel slecht. Waar kan ik me aanmelden om dit cadeau te krijgen?

Helaas kun jij jezelf niet aanmelden. Gezinnen worden uitgenodigd zich aan te melden via officiële hulpverlenende instanties – die zich bij ons hier als intermediair kunnen registreren – waar de mensen en hun financiële situatie goed bekend zijn.

Mag je eigenlijk wel zomaar bonnen van waarde ontvangen?
Wie niet in de bijstand zit, mag jaarlijks voor 2057 euro aan giften ontvangen, zonder die bij de belasting op te hoeven geven. Niet elk gezin dat deze bonnen ontvangt, zit namelijk in de bijstand. Er zijn steeds meer werkende armen. Wie wél in de bijstand zit of een andere uitkering ontvangt, moet in principe elke euro die hij of zij ontvangt, opgeven. Maar nog nooit heeft een gemeente mensen op het matje geroepen omdat zij voor meer dan 1200 euro per jaar aan goederen ontvingen van de Voedselbank. Sterker nog, wij werken samen met diverse gemeentes en gemeentelijke instanties.

Het bonnenpakket van de LINDA.foundation is geen structurele vorm van inkomensondersteuning, maar een eenmalig cadeau. Daarmee willen we mensen helpen bij het verwerven van doodgewone zaken, zoals boodschappen, een nieuwe koekenpan of een kerstcadeautje voor de kinderen.

NB: In de Participatiewet is aangegeven welke soorten inkomen bij de beoordeling van het recht op bijstand wél en welke niet worden meegenomen. Ten aanzien van inkomen in de vorm van een  gift geldt er een specifieke bepaling. Immers de wetgever kan  – gelet op de grote diversiteit van giften – nu eenmaal op voorhand niet centraal voorschrijven of “een gift” door de gemeente al dan niet in mindering op een bijstandsuitkering moet worden gebracht.  Het komt er dus op neer dat iedere gemeente zelf moet beoordelen of een bepaalde gift in het specifieke individuele geval wel of niet in mindering wordt gebracht op de bijstand. Het betreft hier individueel maatwerk. Omdat gezinnen die in aanmerking komen voor een extraatje van de LINDA.foundation in feite al via individueel maatwerk zijn uitgezocht, heeft staatssecretaris SZW Jetta Klijnsma de gemeenten (via deze site) opgeroepen om – daar waar het gezinnen betreft die zijn aangewezen op bijstand – ruimhartig om te gaan met de gift van de LINDA.foundation.

Kun je als bedrijf ook een factuur ontvangen voor je donatie?
Ja dat kan voor donaties vanaf 250 Euro, je hoeft dan ook niet via de site te doneren. Als je een factuur wilt ontvangen voor de administratie, stuur dan even een mailtje naar info@lindafoundation.nl met de naam van je bedrijf, adres en de hoogte van het te doneren bedrag en wij zorgen dat je een factuur ontvangt voor de donatie.
Kan ik vanuit het buitenland doneren?
Ja, dat kan. Maar vanuit het buitenland kun je niet via een machtiging betalen. Je kunt ervoor kiezen om een eenmalige of periodieke overboeking vanuit je eigen internetbankieren te doen of om via creditcard te betalen.
Voor betalingen vanuit het buitenland heb je de volgende informatie nodig:

Rekeningnummer LINDA.foundation: NL92 INGB 0006112080
BIC code van de bank: INGBNL2A

De bank is gevestigd op de Beethovenstraat 8 , 1077 JG Amsterdam

Hoe kan ik mijn machtiging stopzetten of veranderen?

Stuur een mailtje naar info@lindafoundation.nl en geef daarin aan wat je wilt veranderen of dat je de machtiging wilt stopzetten. Wij zullen je dan zo snel mogelijk een bevestiging sturen. De machtiging zal met ingang van de eerstvolgende maand worden stopgezet.

Ik ben verhuisd en wil graag mijn nieuwe adres doorgeven, hoe doe ik dat?

Een mailtje naar info@lindafoundation.nl is voldoende, dan passen wij het in ons systeem aan.

Ik wil dat mijn periodieke incasso via een andere bankrekening gaat lopen, hoe kan ik dat aanpassen?
Als je naar een andere bank bent overgestapt, dan kun je via je bank gebruikmaken van een overstapservice.
Als je gewoon je rekening wilt veranderen dan kun je ons ook een mailtje sturen met je oude en nieuwe rekening nummer en dan passen wij het aan. Je mailtje mag naar info@lindafoundation.nl.
Kan ik als stichting, actief voor dezelfde doelgroep als de LINDA.foundation, sponsoring aanvragen?
Nee helaas, wij geven nooit geld aan derden omdat wij al het geld hard nodig hebben om bonnen te kopen voor zoveel mogelijk gezinnen.