Werkeloosheid ouders negatief effect op ontwikkeling kinderen

Werkeloosheid ouders negatief effect op ontwikkeling kinderen

Kinderen van wie de ouders werkeloos zijn geworden hebben grotere kans op achterstanden op school en worden geremd in hun algemene ontwikkeling. Dit blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam aldus een artikel in Trouw deze week.
Financiën
Deze nadelige verschillen komen vooral door de financiële gevolgen van werkloosheid. Bijvoorbeeld omdat er vaak geen geld meer is om naar de kinderopvang te gaan waardoor de kinderen minder andere kinderen ontmoeten. Ouders kunnen minder investeren in hun kind, zo is er minder geld voor boeken, hobby’s, muziekles of schoolreisjes.
Stress
Daarnaast kan het gedrag van ouders veranderen door het verlies van werk. Ze zijn hun ritme kwijt en maken zich zorgen over de financiële situatie. Een gespannen sfeer in huis kan kinderen stress bezorgen. Door die stress kan de concentratie van een kind afnemen waardoor kinderen minder goed leren.
Oplossingen
Met de kennis dat een ontslag ook gevolgen heeft voor de volgende generatie is het belangrijk om deze gevolgen te beperken. Mogelijke oplossingen zijn dan ook dat de werkloosheidsuitkering beter zou kunnen worden afgestemd op de behoefte van kinderen. Zo zou er een deel gereserveerd kunnen worden voor kinderopvang. Opgroeien in een lastige financiële situatie is erg zwaar voor kinderen.