WERELDARMOEDEDAG: DAGELIJKS VOELEN 200.000 KINDEREN DE GEVOLGEN VAN ARMOEDE, LINDA.FOUNDATION HELPT

WERELDARMOEDEDAG: DAGELIJKS VOELEN 200.000 KINDEREN DE GEVOLGEN VAN ARMOEDE, LINDA.FOUNDATION HELPT

Leven in een gezin waar niet elke avond een warme maaltijd op tafel staat en continu stress is om de eindjes aan elkaar te knopen. In Nederland voelen 200.000 kinderen dagelijks de bikkelharde gevolgen van armoede en dat aantal blijft alleen maar stijgen als de overheid niets doet.

Dat structureel overheidsbeleid nodig is om dit probleem te tackelen, blijkt uit een uitgave van LINDA.foundation, die dinsdag op Wereldarmoededag is gepubliceerd.

 

‘DIT IS ARMOEDE’

De uitgave Dit is Armoede is gebaseerd op bronnenonderzoek dat KPMG op verzoek van LINDA.foundation deed naar de omvang, oorzaken en gevolgen van armoede anno 2023.

 

Het boekje is hier te lezen.

 

GEEN ONBEZORGDE JEUGD

Uit het onderzoek blijkt dat het met armoede de verkeerde kant op dreigt te gaan. In 2024 leven naar verwachting 230.000 kinderen in armoede, in 2023 ging dat nog om 200.000 kinderen. De vraag is of de grote ambitie van de overheid – een halvering van armoede in 2025 ten opzichte van 2015 – waargemaakt kan worden. De LINDA.foundation hoopt van wel, en ook dat gezinnen de wegen naar hulp van overheden en gemeentes kunnen blijven vinden.

Ondertussen blijft ook de LINDA.foundation gezinnen ondersteunen waar nodig. “Particuliere initiatieven zijn een noodzakelijke aanvulling, zegt demissionair minister Carola Schouten (Armoede). Daarom blijft LINDA.foundation gezinnen helpen. Samen komen we verder”, aldus het rapport.

 

LAGER RAPPORTCIJFER

Kinderen die in armoede leven, kunnen niet zorgeloos opgroeien: financiële nood bezorgt het hele gezin stress. Daarnaast zijn gepest worden, sociale isolatie, schaamte en een lager zelfbeeld veelgehoorde gevolgen van armoede. Kinderen en jongeren die in armoede opgroeien, geven hun leven gemiddeld een lager rapportcijfer (6,6) dan kinderen die niet in armoede opgroeien (7,5).

Vaak zijn hun ouders in deze situatie terechtgekomen door een combinatie van factoren: een echtscheiding, ontslag, ziekte of domme pech. Factoren die ieder van ons kunnen overkomen. Kinderen zijn het slachtoffer: ze hebben een verre van zorgeloze jeugd.

 

HELP JE MEE?

LINDA.foundation spant zich in om het leed van deze arme gezinnen in Nederland iets te verzachten. Want elk kind zou een eerlijke kans moeten krijgen om zich te ontwikkelen, ongeacht waar het woont, opgroeit of wat zijn ouders verdienen. En elk kind zou recht moeten hebben op een onbezorgde jeugd.

LINDA.foundation geeft gezinnen in een financieel benarde positie een steuntje in de rug. De door hulpverleners geselecteerde gezinnen ontvangen eenmalig een set cadeaukaarten voor Albert Heijn, HEMA, Intertoys, H&M en McDonalds. De LINDA.foundation richt zich op gezinnen met kinderen omdat kinderen nooit verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de financiële problemen van hun ouders, maar er wel onder lijden. Opgroeien in armoede tekent hen voor de rest van hun leven.

 

DONEER!

LINDA.foundation hoopt dit jaar 7.000 gezinnen een zucht van verlichting te geven. Meedoen? Doneer dan op lindafoundation.nl. Elke euro gaat rechtstreeks naar arme gezinnen met kinderen tussen 4-18 jaar in Nederland.