Vader Martijn is arm: ‘Een dagje pretpark jaagt er twee keer ons weekbudget doorheen’

Vader Martijn is arm: ‘Een dagje pretpark jaagt er twee keer ons weekbudget doorheen’

Vrouw weg, baan kwijt en dan – terwijl de schulden zich opstapelen – alleen voor je kinderen zorgen. In LINDA. 173 delen vier arme vaders hun verhaal. Vandaag het verhaal van Martijn.
Een steuntje in de rug van de LINDA.foundation is erg welkom als je in zo’n situatie zit.
ARME PAPA
Martijn van Vliet zorgt voor Jeremy (18), Remco (14), Quinten (8) en Lisette (7). Ze leven met z’n vijven van 110 euro per week.
“Mijn ex en ik waren al jarenlang samen, maar pas anderhalf jaar getrouwd toen ze zei geen liefde meer te voelen. Het kwam voor mij totaal onverwacht. Ze brak mijn hart en ging er met haar neef vandoor. Gelukkig ben ik er in ieder geval in geslaagd de voogdij over de kinderen te krijgen.”
HUIZENMARKT
“Vanwege de ingestorte huizenmarkt heb ik mijn huis met veertigduizend euro verlies moeten verkopen. Dankzij die hypotheekschuld, en nog wat niet zo slimme acties van mijzelf, heb ik nu een bewindvoerder. ‘Nee zeggen’ blijft moeilijk. Een dagje pretpark jaagt er twee keer ons weekbudget doorheen. Het kán gewoon niet. Als het geld op is, is het zoeken in broekzakken naar muntgeld. En eten we restjes, of soep met een boterham. 110 euro aan leefgeld is niet veel als je met z’n vijven bent. Vrije tijd heb ik amper. Soms kan ik een halfuurtje internetten.”
NAAR SCHOOL
“Elke dag breng ik de jongste kinderen naar school, ga ik naar mijn schoonmaakwerk en ’s middags haal ik ze weer op. Ik voed de kinderen op met duidelijke regels en structuur. Als de kinderen strijd voeren, mis ik heel erg de steun van een moeder. Maar wanneer ik ’s avonds de armpjes van die kleintjes om me heen voel, en de glimlach van de oudsten weer zie, voel ik me compleet. We zeggen elke dag wel dat we van elkaar houden. Daar heb je geen cent op de bank voor nodig.”