Schaamte is een veel voorkomende reden voor mensen met schulden om niet naar de gemeente te stappen voor hulp. En als ze dan toch durven te gaan, worden ze vaak afgeschrikt door het systeem.
Gelukkig kan het tegenwoordig ook anders.
Schuldhulp Er kunnen allerlei oorzaken zijn waardoor iemand in de schulden terecht komt. Wanneer iemand met schulden naar de gemeente stapt om schuldhulp aan te vragen, moest diegene voorheen allerlei vragen beantwoorden over onder andere werk, zorgkosten en kinderen. Om vervolgens naar huis gestuurd te worden met een opdracht, het aanleveren van een overzicht van de inkomsten, uitgaven, aanmaningen, boetes en schulden. Zonder deze informatie is het namelijk voor de gemeente niet mogelijk om het schuldhulptraject in gang te brengen.
Het moet anders Gelukkig zien gemeenten, verzekeraars en het Rijk in dat het systeem anders moet. Van alle kanten worden er initiatieven bedacht om mensen aan de onderkant van de samenleving beter te helpen. Verschillende onderzoeken hebben herhaaldelijk aangetoond dat er een verband is tussen stress, een slechtere gezondheid, schulden, een ongezonde levensstijl, een lage opleiding en werkloosheid. De combinatie van deze factoren zorgt voor een slechtere levensverwachting.
Alphen aan den Rijn Door dit soort inzichten heeft gemeente Alphen aan den Rijn zich sinds kort middels een pilot ook gericht op het wegnemen van de stress rondom de schulden, in plaats van alleen op de hulpvraag zelf. Aan de hand van mobility mentoring, ontwikkeld in de VS, worden 25 ambtenaren getraind om anders om te gaan met hulpvragen van schuldenaren. De ambtenaar stuurt de inwoner niet langer naar huis met de ‘simpele’ opdracht om iets uit te zoeken of te gaan regelen, maar splitst deze opdracht nu op in kleinere deelvragen. Deze vragen bestaan onder andere uit de vraag of de inwoner een computer heeft, zo niet, waar hij dan gebruik kan maken van een computer, maar ook het uitleggen waar de inwoner zijn/haar BSN-nummer kan vinden.
Eigen kracht Waar de insteek van gemeenten eerst was dat mensen met schulden ‘eigenaar’ waren van hun eigen schulden en het daarom zelf op moesten lossen, zien ze nu in dat het anders moet om deze mensen beter te helpen. De schuldenaar overziet zijn situatie vaak helemaal niet en wordt door de gemeente vaak overvraagd met alles dat geregeld moet worden. De zelfredzaamheid bij deze mensen ontbreekt vaak. De eigen kracht waar gemeenten het vaak over hebben komt later wel, eerst moeten deze mensen de kans krijgen weer op krachten te komen.