Satcha (39) helpt mensen uit de schulden: ‘De schaamte is enorm’

Satcha (39) helpt mensen uit de schulden: ‘De schaamte is enorm’

De Amsterdamse Vogelbuurt telt talloze uitgesproken karakters én schulden. Heel veel schulden. Voor de documentaireserie ‘Schuldig’ (HUMAN) zijn inwoners gedurende twee jaar gevolgd. Hoe dat eraan toeging?
 | Merel Boudrie 
Eén van de hulpverleners in de serie, Satcha, vertelt het ons. Want staan de bewoners eigenlijk wel open voor hulp?
Doras
Satcha is werkzaam bij Doras, een organisatie maatschappelijke dienstverlening voor Amsterdam-Noord. Tijdens de opnames van de serie, vanaf morgenavond te zien op NPO 1, was ze actief in het team ‘Vroeg erop af’, dat zich – in opdracht van de gemeente – inzet voor de schuldhulpverlening.
Huisbezoek
“We krijgen meldingen van de gemeente over betalingsachterstanden, en gaan vervolgens bij die mensen op huisbezoek. We bellen aan en kijken wat de situatie is.” Hebben de bewoners bijvoorbeeld behoefte aan hulp? Bovendien probeert het team achter de oorzaken van de schulden te komen. “En ook: zijn er nog méér schulden?”, voegt Satcha toe. “We komen voor één melding, maar meestal zijn er nog veel meer dingen aan de hand.”
Schaamte
“Over het algemeen zijn de bewoners dan open en eerlijk, en zijn toch wel blij dat we bij ze aan de deur staan. Het is een groep mensen die moeilijk hulp zoekt, maar wel blíj is met hulp.” Waarom ze het moeilijk vinden, heeft voor een groot deel te maken met schaamte, vertelt Satcha. “Schaamte voor je omgeving, schaamte voor jezelf, voor de confrontatie. Ook hoogopgeleide mensen schamen zich: zij voorzagen dit niet.”
Druk
En steken zij dan hun kop in het zand? “Soms. Maar dat vind ik nooit zo’n goede benaming. Soms kúnnen mensen het ook gewoon niet, door de druk van de financiële zorgen kunnen ze de keuzes niet meer maken.”
Luisterend oor
De hulp die wordt aangeboden is er in allerlei dimensies: je kunt een luisterend oor zijn, maar ook helpen om mensen het schuldhulpverleningstraject in te krijgen zodat ze een schuldregeling krijgen. “‘Vroeg erop af’ biedt kortdurige hulpverlening. We maken contact, en kijken binnen een aantal gesprekken wat ze nodig hebben. Als dat helder is, zetten we ze door naar het reguliere hulpaanbod binnen Doras.”
Perspectief zien
Satcha is niet ‘toevallig’ bij Doras terechtgekomen: ook zij heeft het financieel moeilijk gehad. “Ik zat in de schulden en was er niet uitgekomen zonder Doras. Zij gaven me de kans om mijn pijn om te zetten in kracht. Zo zag mijn schuldhulpverlener potentie in mij. ‘Waarom ga je geen werkervaring opdoen bij ons?’, vroeg ze me. Dus dat heb ik gedaan, als vrijwilliger.”
Hoop
“Door mijn ervaring voel ik met de mensen mee. Ik heb begrip voor ze. Ik snap hun emoties, hun gevoel van vernedering. Ik kan ze altijd een message of hope geven, zeg maar. Hoe diep je ook zit, het kan áltijd goed komen.”
Aangrijpend
Wat Satcha van de serie vindt? “Ik heb aflevering 1 en 3 gezien, en vond het prachtig. Ik vond het ontroerend, aangrijpend, en heel integer gefilmd. Ik hoop dat de serie mensen gaat helpen, dat is voor mij de reden geweest om eraan mee te doen. Ik hoop dat mensen uit mijn verhaal ook hoop putten en de schouders eronder zetten om eruit te komen.”
‘Schuldig’ is vanaf 14 november wekelijks te zien, rond 22.10 uur op NPO 1. Al nieuwsgierig? Bekijk hier de trailer: