RAHMA (41) RAAKTE ALLES KWIJT DOOR TOESLAGENAFFAIRE: ‘WE PLUKTEN PEREN UIT HET PERKJE OM TE KUNNEN ETEN’

RAHMA (41) RAAKTE ALLES KWIJT DOOR TOESLAGENAFFAIRE: ‘WE PLUKTEN PEREN UIT HET PERKJE OM TE KUNNEN ETEN’

Als er gesproken wordt over armoede gaat het meestal over percentages en cijfers. Maar hoe is het nou echt om week in week uit met je gezin van het absolute minimum te moeten leven?

In de LINDA.foundation podcast Arm in Nederland gaat Linda de Mol in gesprek met mensen die hier helaas alles vanaf weten. Te gast in de eerste aflevering: Rahma Marzoug (41), die in armoede belandde door de nachtmerrie die ‘Toeslagenaffaire’ heet.

 

TOESLAGENAFFAIRE

Rahma had haar leven goed op orde: een eigen koophuis, een vaste baan en drie lieve kinderen. Ze ontvangt drie jaar lang toeslagen van de Belastingdienst zodat haar kroost naar de opvang kan, maar krijgt in 2015 ineens te horen dat ze 90.000 euro moet terugbetalen. “In eerste instantie dacht ik dat het een fout was”, vertelt Rahma aan Linda.

Maar haar gezin raakt diep in de ellende verzeild. Ze verliezen hun koophuis, en moeten ineens drie keer zoveel betalen aan huur – en dat terwijl de schuld van 90.000 euro nog in hun nek hijgt. “Je houdt helemaal niets over om van te leven. Nul. Of min, eigenlijk. We plukten appels en peren uit het buurtplantsoen om eten op tafel te kunnen zetten.”

 

Apple podcast   Spotify

Nu, jaren later, laat de Toeslagenaffaire nog elke dag sporen achter in het leven van Rahma. Haar verhaal beluister je in de eerste aflevering van Arm in Nederland. “Ik hoop dat deze podcast iets helpt bij het besef dat het iets is wat je zomaar kan overkomen”, aldus Linda de Mol. “Er is altijd een soort stigma van ‘ze zullen wel schulden gemaakt hebben, of te veel online geshopt’. Maar het kan je door een combinatie van factoren gewoon overkomen: overlijden, ontslag, of gewoon domme pech.”

 

LINDA.FOUNDATION

De LINDA.foundation is een initiatief van Linda de Mol en het tijdschrift LINDA. Samen met zoveel mogelijk donateurs willen we meer begrip en positieve actie creëren voor gezinnen met kinderen die het financieel zwaar hebben. In de tien jaar dat de LINDA.foundation bestaat, hebben we cadeaubonnen ter waarde van ruim 26,5 miljoen euro weggegeven.

Dit jaar zijn er maar liefst zevenduizend pakketten vol cadeaubonnen verstuurd, waar gezinnen kleding, boodschappen en andere essentiële aankopen van kunnen doen. “Wij zien december allemaal als een feestmaand”, vertelt Noa Vahle, de nieuwe ambassadeur van LINDA.foundation. “Maar voor veel mensen is het een stressmaand waarin ze veel nee moeten zeggen en er financieel gezien niets kan. Het is fijn om er dan met zo’n pakket toch een feest van te kunnen maken.”

Wil jij hier iets aan bijdragen? Je kunt hier direct doneren, maar ook je AirMiles schenken of bijvoorbeeld digitaal collecteren via Tikkie. Jouw steun wordt ontzettend gewaardeerd.

 

DONEER AAN LINDA.FOUNDATION