NATHALIE (31) HEEFT SCHULDEN: ‘IK WIL MIJN KINDEREN ZOVEEL MEER GEVEN DAN MIJ NU LUKT’

NATHALIE (31) HEEFT SCHULDEN: ‘IK WIL MIJN KINDEREN ZOVEEL MEER GEVEN DAN MIJ NU LUKT’

Het zijn dure tijden en dat merkt het hele land in de portemonnee. Ook Nathalie (31), alleenstaand moeder van drie: zij heeft ook nog eens te maken met 16.000 euro aan schulden.

“Je financiën niet kunnen bolwerken geeft zo veel stress. Vooral als ik denk aan de kinderen: ik wil hen veel meer geven dan me nu lukt.”

 

SCHULDEN

Aan het begin van de jarenlange relatie met haar ex-partner werkt Nathalie voornamelijk als oproepkracht, in combinatie met een weekendbaan. Daar verdient ze niet bijster veel mee, dus heeft ze recht op een aantal toeslagen. Haar partner werkt fulltime, maar verdient nét boven het minimumloon.

Als Nathalie van baan verandert en daarmee hun gezamenlijke inkomen stijgt, raakt het stel hun recht op een aantal toeslagen kwijt. Het verschil is voor hen moeilijk op te hoesten, waardoor ze langzaam maar zeker een betalingsachterstand van duizenden euro’s opbouwen. In combinatie met Nathalies studieschuld loopt dit uiteindelijk op tot zo’n 16.000 euro.

 

EX WIL SCHULDEN NIET AFBETALEN

Zo’n drie jaar geleden gaan de twee uit elkaar, de scheiding verloopt erg moeizaam. Nathalies ex weigert sindsdien hun gezamenlijke schulden mee af te betalen, waardoor deze volledig bij haar komen te liggen.

“Ik vecht dit nog aan bij de rechter, want ik sta in mijn gelijk. Tot die uitspraak probeer ik alles zelf te betalen, het laatste wat ik wil zijn aanbellende deurwaarders. Maar mijn ex maakt zich er zo makkelijk vanaf. Hij leeft een comfortabel leven en ik moet op elke cent letten.”

 

ZUINIG

Door een voor haar onbetaalbare APK van 2700 euro moet Nathalie vorig jaar haar auto verkopen. Ze verandert vervolgens ook van werk, zodat ze haar eigen woonplaats veel minder vaak uit hoeft en alles per fiets kan doen. Dat bespaart haar flink wat geld. En da’s nodig, want de energierekeningen van het gezin rijzen nu ook de pan uit.

“Door dit alles heb ik geleerd écht heel zuinig te zijn”, vertelt ze. “Ik ben een kampioen in koopjes scoren in de sale en probeer voor de kinderen items te kopen die van goede kwaliteit zijn, zodat ze er langer mee doen. Liever een paar schoenen van vijftig euro die lang meegaan, dan gympies van een tientje die ze na een maand al stuklopen.”

 

SCHAAMTE

Via het Jeugdsportfonds kunnen haar twee oudsten op zwemles en dankzij allerlei fantastische initiatieven zit er soms een leuk uitje in voor het gezin. “Daar houd ik zelf gewoon echt geen geld voor over.”

“Ik ben niet trots op mijn situatie”, vervolgt Nathalie. “Ik schaam me dood. Wat zullen anderen er wel niet van denken? Het niet goed kunnen bolwerken van mijn financiën geeft zo veel stress, en het maakt me onzeker. Vooral naar mijn kinderen toe: ik wil hen zó veel geven, maar het gaat vaak gewoon niet. Ik kan niet sparen voor hun toekomst, ook dat vind ik moeilijk.”

 

GELD MAAKT NIET GELUKKIG

Nathalie kreeg eind 2022 een doos cadeaubonnen opgestuurd van de LINDA.foundation, waardoor ze Sinterklaascadeaus voor haar kinderen kon kopen. “En een iets luxer kerstdiner met kip en lekkere chocolaatjes voor bij de thee. Een extraatje. Met de bon van Hema heb ik fijne, warme kindertruien gekocht in de uitverkoop, die van H&M bewaar ik voor de zomerkleding. Ik wil niet dit hele cadeau in één keer over de balk smijten, maar het juist achter de hand houden voor noodgevallen.”

“Het geeft lucht”, vervolgt ze. “Even niet na hoeven denken over welke negatieve gevolgen zo’n extraatje heeft op je maandbudget. Heerlijk. Maar als er één ding is dat ik de afgelopen jaren heb geleerd, is het dat geld niet gelukkig maakt. Mijn kinderen doen dat. Ik probeer zo veel mogelijk te genieten van de momenten die we samen hebben en van wat er wél is.”