Monique van LINDA.foundation helpt gezinnen in armoede: ‘onvoorstelbaar wat je tegenkomt’

Monique van LINDA.foundation helpt gezinnen in armoede: ‘onvoorstelbaar wat je tegenkomt’

Sinds 2013 deelt de LINDA.foundation pakketten vol cadeaubonnen uit aan gezinnen die het financieel zwaar hebben. Mooi werk wat we op Wereld Armoede Dag natuurlijk graag wat extra aandacht geven.
Monique Stroomberg werkt voor Gezinnen In Armoede en de LINDA.foundation en is verantwoordelijk voor de registratie van alle gezinnen. Dit jaar zijn het er maar liefst zesduizend.
LINDA.FOUNDATION
Met zesduizend pakketten en bijna het dubbele aantal registraties om te controleren zit Monique in de jaarlijkse piekdrukte. Via hulpverleners melden gezinnen zich aan, waarna wordt gekeken of ze inderdaad in aanmerking komen voor een pakket van de LINDA.foundation.
“We controleren alles omdat we willen dat de cadeaubonnen terechtkomen bij gezinnen die het écht kunnen gebruiken”, vertelt Monique. “Soms doen mensen het zelf voor ons. Dan krijgen we een lief mailtje van iemand die zich begin 2021 aanmeldde, maar de hulp inmiddels niet meer nodig heeft. Dat pakket gaat dan meteen naar een ander.”
ARMOEDE IS OVERAL
Bij het doorlezen van de registraties komt Monique een breed scala aan situaties tegen. Mensen die vroeger thuis al problemen hadden, zzp’ers die door de coronacrisis kopje onder zijn gegaan, slachtoffers van de toeslagenaffaire en helaas ook heel veel huiselijk geweld. “Het is onvoorstelbaar, als je het allemaal leest”, vertelt ze. “Armoede bestaat overal, niet alleen maar aan de onderkant van de samenleving.”
Dat ervaart ook Rahma (39), een slachtoffer van de toeslagenaffaire. Ze moet – onterecht – negentigduizend euro terugbetalen en belandt daardoor alleen maar verder in de schulden. Het huis wordt gedwongen verkocht en zij komt iedere maand in de min uit. “Op een gegeven moment plukten we appels en peren uit perkjes om avondeten op tafel te zetten”, vertelt ze. “Toen we de cadeaubonnen van LINDA.foundation kregen was dat waanzinnig. We konden eindelijk een keer ‘normaal’ boodschappen doen. Mijn kinderen kregen iets leuks en voor mezelf kocht ik een nieuwe winterjas, die was al jaren kapot. We hebben er zó van genoten.”
KWESTIE VAN (ON)GELUK
Het lezen van de schrijnende verhalen die binnenkomen is soms zwaar, maar Monique kan het handelen. “Ik moet eerlijk zeggen: het is ergens ook best goed om hiermee in aanraking te komen. Het houdt je met beide benen op de grond. Je begrijpt beter dat echt iedereen door wat ongeluk zo in een slechte situatie kan belanden.”
Met dat besef in het achterhoofd vindt Monique het dan ook extra fijn dat ze elk jaar duizenden gezinnen een onbezorgd moment kan geven. “Helaas moeten we constateren dat nog heel veel gezinnen onze pakketten nog hard nodig hebben”, vertelt ze. “Juist rond Sinterklaas en kerst is het fijn als die kinderen óók een leuke tijd kunnen beleven. Dat gun ik echt iedereen.”