LINDA.foundation maakt kennis met Kinderombudsman Margrite Kalverboer

LINDA.foundation maakt kennis met Kinderombudsman Margrite Kalverboer

Armoede in Nederland is één van de aandachtspunten van De Kinderombudsman. De LINDA.foundation ging daarom op bezoek bij Kinderombudsman Margrite Kalverboer.

Directeur Jocelyn Nassenstein sprak met haar over kinderen die in Nederland in armoede opgroeien.
Lees ook
Lianne’s verjaardag (40) blijkt cadeau voor de LINDA.foundation te zijn
Kinderen zijn de dupe
Het aantal kinderen dat in armoede opgroeit is de afgelopen vijf jaar met 80.000 toegenomen, ondanks de aantrekkende economie. Eenmaal in de schulden betekent langdurig leven op de armoedegrens en doet een groot beroep op het doorzettingsvermogen van gezinnen om uit de financiële problemen te komen, met alle gevolgen voor kinderen.
Hulp is hard nodig
In het gesprek met de Kinderombudsvrouw lichtte Jocelyn de doelstellingen van de LINDA.foundation toe en vertelde over haar ervaringen met de gezinnen die in armoede leven en de rol van hulpverleners in Nederland voor de LINDA.foundation.
Onderwijs wordt met de jaren duurder en duurder
Tevens uitte zij haar zorgen over de toenemende bijkomende kosten in het (middelbare school) onderwijs, waardoor participatie van arme kinderen veelal niet mogelijk is. Dit onderwerp is als één van tien zorgpunten benoemd door De Kinderombudsman. Ook werd gesproken over de verschillen tussen de gemeentes op het gebied van extra diensten en middelen voor arme kinderen.
De Kinderombudsman
Het is heel fijn voor kinderen in Nederland dat dit onafhankelijke instituut er voor hen is. De taken van de Kinderombudsman bestaan uit het maken van beleid en het verspreiden van kennis én het behandelen van klachten. Kinderen, ouders en hulpverleners  kunnen De Kinderombudsman dagelijks telefonisch bereiken met klachten over bijvoorbeeld school, jeugdhulp, (vecht)scheidingen, pleegzorg en voogdij.
Kinderrechtenmonitor
In 2016 werd de Kinderrechtenmonitor voor de vijfde keer gepubliceerd. Deze monitor geeft informatie over wet- en regelgeving en beleid ten aanzien van de levens van kinderen in Nederland. Margrite Kalverboer wilde echter de ervaringen en meningen van kinderen een centrale plek geven in haar functioneren als Kinderombudsvrouw en heeft na haar benoeming in 2016 een ‘Kinderrechtentour’ door Nederland gedaan, waarbij zij met zoveel mogelijk kinderen heeft gesproken over hun leven, dromen en mogelijke belemmeringen. De uitkomsten van deze tour geven aan dat 10% van de kinderen hun leven een onvoldoende geven, onder andere vanwege problemen thuis of weinig geld.
De aanleiding
De eerste Kinderrechtenmonitor, in 2013, is de aanleiding geweest voor Linda de Mol om te starten met de LINDA.foundation. En wat hebben wij al veel kinderen een heel fijn steuntje in de rug kunnen geven, maar liefst 8500 gezinnen hebben in de afgelopen 4 jaar het cadeaukaarten pakket van de LINDA.foundation mogen ontvangen.
Dat is heel uniek
In het veld van alle hulp die in Nederland is georganiseerd rondom gezinnen in armoede, voegt de LINDA.foundation iets unieks toe: het feit dat de gezinnen zelf mogen kiezen hoe zij hun cadeaukaarten willen besteden (bij Albert Heijn, Hema, C&A en Intertoys) geeft een grote impuls aan hun gevoel van eigenwaarde en trots. Hierdoor kunnen zij even hun kinderen verwennen op een manier die anders nooit mogelijk is. Een geweldig geluksmomentje, zowel voor kinderen als de ouders.
Wil jij ook op de hoogte blijven van alles dat de LINDA.foundation doet? Like ons op Facebook en volg ons op Instagram!