Leraar Matthijs over armoede: ‘Kinderen hebben volwassen zorgen’

Leraar Matthijs over armoede: ‘Kinderen hebben volwassen zorgen’

378.000 kinderen in Nederland groeien op in armoede. In de nieuwe LINDA.160 ‘HET WAS EEN BIZAR JAAR’ vertelt leraar Matthijs Ingelse (26) over kinderen uit arme gezinnen in zijn klas. 
Ook vijf andere leerkrachten delen hun ervaringen.
LEES OOK
Kinderombudsman: ‘Meer aandacht nodig voor stabiele thuissituatie arme gezinnen’
GEEN WATER EN STROOM
Matthijs geeft les op Archipelschool De Vossenburch in Middelburg. “Zo’n tachtig procent van de kinderen hier op school heeft te maken met armoede. Ik heb leerlingen horen zeggen: ‘We wonen even bij opa en oma, want thuis is er geen water meer, en ook geen stroom.’”
SCHOOLREISJE
“Wanneer er een schoolreisje gepland wordt, verwacht je gejuich, maar bij ons zie je kinderen regelmatig wit wegtreken: ‘Is het dertig euro per kind? Of mag mijn broertje ook mee voor dat geld?’ Het zijn volwassen zorgen die een kind niet zou moeten hebben. Een keer kwam een vader met een handvol kleingeld de schoolreis betalen, hij had er echt voor gespaard. Maar er zijn ook kinderen die hun eigen spaarpot legen.”
NIET NAAR SCHOOLDISCO
“Laatst was er een schooldisco. Die kostte maar drie euro, maar toch stonden er leerlingen aan de deur die geen geld bij zich hadden. Ik mocht ze niet binnenlaten, dus stond ik noodgedwongen als portier bij de deur mijn eigen leerlingen te weigeren. Ik heb voor één leerling die drie euro betaald, maar je kunt dat natuurlijk niet voor iedereen doen.”
DEODORANT EN VERS FRUIT
“Ik geef les aan groep acht: beginnende pubers van wie sommigen niet de mogelijkheid hebben om elke dag een schoon shirt te dragen. In mijn kastje staat deodorant die ze mogen pakken, net als wat vers fruit. Je wilt niet dat je leerlingen alleen maar roze koek met rookworst eten, omdat dat het enige was wat er nog over was van het voedselpakket. Het is een afschuwelijke tweestrijd, want tot hoever ga je met je eigen salaris dingen kopen voor leerlingen?”
Eén op de negen kinderen in Nederland leeft in armoede. En daarom steunt De LINDA.foundation gezinnen die in financiële nood verkeren.