Kinderombudsvrouw: ‘Meer aandacht nodig voor stabiele thuissituatie arme gezinnen’

Kinderombudsvrouw: ‘Meer aandacht nodig voor stabiele thuissituatie arme gezinnen’

Momenteel leven maar liefst 378.000 Nederlandse kinderen in armoede. Er wordt door vele instanties hard gewerkt om hen van spullen te voorzien, maar helaas is alleen dat niet voldoende.
Dat zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een vandaag verschenen rapport.
LEES OOK
Deze leraressen ervaren armoede in de klas: ‘Die heeft papa voor me gepikt’
STABIELE THUISSITUATIE
Volgens haar sluit het huidige armoedebeleid niet aan bij de wat de kinderen nodig hebben en moet er meer aandacht besteed worden aan het creëren van een stabiele thuissituatie. Natuurlijk is het goed dat kinderen bijvoorbeeld laptops en fietsen krijgen, “maar als je niets doet aan de onrust binnen het gezin, kun je maar op een beperkte manier gebruikmaken van de voorzieningen”, benadrukt Kalverboer.
KINDEREN VOELEN DE STRESS
“Kinderen krijgen thuis niet genoeg aandacht en voelen de stress van hun ouders die als bezetenen bezig zijn met het leven van dag tot dag en niet het overzicht voor de lange termijn hebben.” Die stress slaat over op de kinderen, die daardoor vaak concentratieproblemen hebben en zich schamen als ze bijvoorbeeld als enige niet mee kunnen op schoolreisjes.
‘ÁLTIJD TE MAKEN MET ARMOEDE’
“Armoede heeft invloed op álle levensgebieden”, aldus Kalverboer. “Kinderen hebben niet altijd de kleren die ze nodig hebben. Ze moeten naar school lopen, terwijl anderen een fiets hebben. Ze wonen in buurten die vaak minder veilig zijn en die ze onaangenaam vinden, en waar minder voorzieningen zijn. Ik was vorige week op werkbezoek bij een kledingbank. Daar hoorde ik van kinderen die in de winter op slippers naar school gaan. Dat als er getrakteerd wordt op school, die kinderen het eten naar binnen schrokken omdat ze geen warme maaltijden krijgen – of überhaupt geen eten krijgen. Of kinderen die geen schoon ondergoed hebben en daarom uitgesloten worden. Eigenlijk hebben ze in hun hele leven te maken met de effecten van armoede”, zegt Kalverboer.
‘EÉN BEGELEIDER NOODZAKELIJK’
De Kinderombudsman pleit voor één begeleider per gemeente die contact onderhoudt met gezinnen die leven in armoede. Die begeleider moet een langetermijnplan maken om de rust te doen terugkeren. Verschillende diensten binnen de gemeente werken volgens Kalverboer nu niet goed samen. Gezinnen krijgen nu soms wel te maken met acht hulpverleners. “Ik wil één plan voor kinderen van 0 tot 18. En eigenlijk van 0 tot 23. Zodat ze een perspectief hebben op wél een baan. En wel een goede opleiding. Gewoon een fijne jeugd.”
POLITIEK AAN ZET
Staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark noemt armoede bij kinderen “schrijnend” en vindt het belangrijk om daar tegen te vechten. Ze wil begin volgend jaar verder ingaan op het advies van de Kinderombudsman. Daarbij wil ze ook een recent advies van de Sociaal-Economische Raad over dit probleem meenemen.
LINDA.foundation
De LINDA.foundation, die heeft meegewerkt aan het onderzoek van de Kinderombudsman, probeert de stress binnen deze gezinnen weg te nemen door arme families te verrassen met een pakket vol cadeaubonnen. Die bonnen, van winkels als Albert Heijn, Hema, Intertoys en C&A, kunnen zij wanneer ze willen kunnen uitgeven aan de dingen waar zij het meeste behoefte aan hebben, zoals bijvoorbeeld een mooi sint- of kerstcadeau, een smakelijk kerstdiner, een paar warme laarzen of een nieuwe winterjas. Want in de winter op slippers naar school moeten, zou geen enkel kind moeten overkomen.