JOHAN GROEIDE OP IN EEN ARM GEZIN: ‘IK KREEG GEEN SPULLEN, WEL LIEFDE’

JOHAN GROEIDE OP IN EEN ARM GEZIN: ‘IK KREEG GEEN SPULLEN, WEL LIEFDE’

Als er gesproken wordt over armoede gaat het meestal over percentages en cijfers. Maar hoe is het nou echt om week in, week uit met je gezin van het absolute minimum te moeten leven?

In de LINDA.foundation-podcast Arm in Nederland gaat Linda de Mol in gesprek met mensen die hier helaas alles vanaf weten. Te gast in de tweede aflevering: schrijver en LINDA. columnist Johan Fretz en Martine, alleenstaande moeder van drie.

 

ARM GEZIN

Martine scheidde van haar man en stond er ineens helemaal alleen voor, met een krap budget. “Ik weet nog dat ik de eerste twee weken vooral zat te huilen: hoe doe ik dit? Mijn salaris ging bijna volledig op aan huur en vaste lasten, ik denk dat ik 100 euro per maand ‘over’ had voor boodschappen en spullen voor de kinderen. Ik heb toen in een burn-out gezeten.”

Johan Fretz weet juist vanuit zijn jeugd hoe het is om het niet breed te hebben. Aan het einde van de maand hadden zijn ouders soms écht geen geld meer om eten te kopen. In zijn beleving was dit gewoon normaal, en eigenlijk veranderde het idee daarover pas toen hij naar school ging. “Ik zag dan dat andere kinderen zes cadeaus kregen van Sinterklaas en dacht: ben ik niet lief geweest, ofzo?”

Johan en Martine vertellen verder over de rol die geld speelt in hun levens in Arm in Nederland. Meer weten? Hier lees je meer over de eerste aflevering van deze reeks.

Apple podcast   Spotify

 

LINDA.FOUNDATION

De LINDA.foundation is een initiatief van Linda de Mol en het tijdschrift LINDA. Samen met zoveel mogelijk donateurs willen we meer begrip en positieve actie creëren voor gezinnen met kinderen die het financieel zwaar hebben. In de tien jaar dat de LINDA.foundation bestaat, hebben we cadeaubonnen ter waarde van ruim 26,5 miljoen euro weggegeven.

Dit jaar zijn er maar liefst zevenduizend pakketten vol cadeaubonnen verstuurd, waar gezinnen kleding, boodschappen en andere essentiële aankopen van kunnen doen. “Wij zien december allemaal als een feestmaand”, vertelt Noa Vahle, de nieuwe ambassadeur van LINDA.foundation. “Maar voor veel mensen is het een stressmaand waarin ze veel nee moeten zeggen en er financieel gezien niets kan. Het is fijn om er dan met zo’n pakket toch een feest van te kunnen maken.”

Wil jij hier iets aan bijdragen? Je kunt hier direct doneren, maar ook je AirMiles schenken of bijvoorbeeld digitaal collecteren via Tikkie. Jouw steun wordt ontzettend gewaardeerd.

DONEER AAN LINDA.FOUNDATION