HET GROOTSTE MISVERSTAND OVER ARMOEDE? ‘DAT HET JE EIGEN SCHULD IS’

HET GROOTSTE MISVERSTAND OVER ARMOEDE? ‘DAT HET JE EIGEN SCHULD IS’

Als er gesproken wordt over armoede gaat het meestal over percentages en cijfers. Maar hoe is het nou echt om week in week uit met je gezin van het absolute minimum te moeten leven?

In de LINDA.foundation-podcast Arm in Nederland gaat Linda de Mol in gesprek met mensen die hier alles vanaf weten. Te gast in de derde aflevering: Manisha, alleenstaand moeder van een zoon, en sociaal-juridisch medewerker Corine Twigt.

 

‘IK HOUD NIETS OVER’

Manisha werkt veertig jaar van haar leven in de productie, achter de lopende band. In 2021 moet ze daarmee stoppen vanwege vergevorderde slijtage in haar rug. Ze belandt in de ziektewet waardoor haar inkomen daalt, en als haar zoon het jaar daarna 18 wordt en de kinderbijslag en het kindgebonden budget verdwijnen, gaat haar situatie helemaal hard achteruit.

“Toen ik nog kon werken hadden we het niet breed, maar het lukte me om goed voor ons te zorgen. Nu houd ik niets over na het betalen van de vaste lasten. Ik moet zelfs bijbetalen, en dat doe ik met het geld van de energietoeslag. Dat gebruik ik ook voor boodschappen. Maar als dat potje op is, is het op. Ik heb niets. Ik weet niet hoe het verder moet.”

Apple podcast   Spotify

 

Corine Twigt kent Manisha al een aantal jaar, en helpt haar uit te zoeken hoe ze straks zo goed mogelijk kan rondkomen. In de podcast vertelt ze hoe ze dat aanpakt en wat voor situaties ze verder tegenkomt in haar werkveld: “Het grootste misverstand is dat armoede je eigen schuld is.”

 

LINDA.FOUNDATION

De LINDA.foundation is een initiatief van Linda de Mol en het tijdschrift LINDA. Samen met zoveel mogelijk donateurs willen we meer begrip en positieve actie creëren voor gezinnen met kinderen die het financieel zwaar hebben. In de tien jaar dat de LINDA.foundation bestaat, hebben we cadeaubonnen ter waarde van ruim 26,5 miljoen euro weggegeven.

Dit jaar zijn er maar liefst zevenduizend pakketten vol cadeaubonnen verstuurd, waar gezinnen kleding, boodschappen en andere essentiële aankopen van kunnen doen. “Wij zien december allemaal als een feestmaand”, vertelt Noa Vahle, de nieuwe ambassadeur van LINDA.foundation. “Maar voor veel mensen is het een stressmaand waarin ze veel nee moeten zeggen en er financieel gezien niets kan. Het is fijn om er dan met zo’n pakket toch een feest van te kunnen maken.”

 

Wil jij hier iets aan bijdragen? Je kunt hier direct doneren, maar ook je AirMiles schenken of bijvoorbeeld digitaal collecteren via Tikkie. Jouw steun wordt ontzettend gewaardeerd.

 

DONEER AAN LINDA.FOUNDATION