Deze leraressen ervaren armoede in de klas: ‘die heeft papa voor me gepikt’

Deze leraressen ervaren armoede in de klas: ‘die heeft papa voor me gepikt’

378.000 kinderen in Nederland groeien op in armoede. In de nieuwe LINDA.160 ‘HET WAS EEN BIZAR JAAR’ vertellen onder anderen leraressen Ingeborg (46) en Yvonne (40) over leerlingen uit arme gezinnen in hun klas.
|
Ook vier anderen leerkrachten delen hun ervaring over armoede in de klas.
LEES OOK:
Wietze over breuk met Mattie: ‘Ik dacht alleen: wat de fak is hier gebeurd?’
‘DIE MOEDER VROEG DE AFDANKERTJES VAN MIJN KINDEREN’
Lerares Ingeborg Dijkstra werkt op verschillende scholen in Maastricht en kan zich nog een moeder herinneren die na schooltijd in de klas bleef dralen. “Ik dacht dat ze iets wilde vragen over een rapport of toetsresultaat. Pas toen iedereen weg was, kwam de aap uit de mouw: ‘Jij hebt toch ook drie kinderen’ vroeg ze. ‘Zou ik misschien de kleren mogen hebben waar ze uit zijn gegroeid?’”
GESTOLEN KLEDING
Yvonne Stegen is directeur van basisschool Manjefiek in Maastricht. “Het ergste vind ik nog wel de gevallen waarbij je het niet direct ziet. De stille armoede die voortkomt uit schaamte.” Toen Yvonne nog op een andere school werkte, was er een meisje aan wie zij nooit iets had gemerkt. “Op een dag zei ik: ‘Heb je een nieuwe blouse aan?’. ‘Ja, mooi he?’ zei ze. ‘Deze heeft papa voor me gepikt.’”
Bij het drukken van de nieuwe LINDA.160 ‘HET WAS EEN BIZAR JAAR’ is er iets misgegaan. De foto van Ingeborg staat bij het verhaal van Yvonne, en andersom.