‘Concrete maatregelen nodig tegen armoede Nederlandse kinderen’

‘Concrete maatregelen nodig tegen armoede Nederlandse kinderen’

Volgens kinderrechtenorganisaties zijn er concrete maatregelen nodig om armoede onder honderdduizenden kinderen in Nederland te bestrijden.
Dinsdag, 11 oktober 2016, 15:00 uur
Die oproep doen kinderrechtenorganisaties Save the Children en Defence for Children aan de regering.
De dupe
De twee organisaties presenteren vandaag vier aanbevelingen, die armoede bij kinderen moeten bestrijden, aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) en een vertegenwoordiger van de Europese Commissie.
Sociaal buitengesloten
Eén op de acht kinderen groeit op in een gezin met een laag inkomen. Ze lopen het risico dat ze onvoldoende eten en kleding krijgen en ook sociaal buitengesloten worden, omdat ze niet kunnen deelnemen aan sporten of een schoolreisje. De twee organisaties willen dat kinderen beter worden gehoord.
Verplicht kinderen betrekken bij beleid
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het armoedebeleid en ze zijn verplicht kinderen te betrekken bij de vorming van het beleid. In de praktijk doet echter nog geen vijf procent van de gemeenten dat.
Extra kwetsbaar
In Nederland hebben kinderen niet zelfstandig toegang tot de sociale zekerheid, maar zijn ze daarvoor afhankelijk van hun ouders. Dat moet volgens Defence for Children en Save the Children veranderen. Kinderen die extra kwetsbaar zijn, zoals vluchtelingenkinderen, jongeren in de Jeugdhulp of kinderen met een handicap, moeten extra bescherming krijgen.
Aan de zijlijn
Kinderen die opgroeien in armoede lopen later twee keer zo veel kans om opnieuw in armoede terecht te komen. “Geen kind verdient het om aan de zijlijn te staan”, reageert staatssecretaris Klijnsma op de aanbevelingen. Het kabinet trekt jaarlijks 100 miljoen extra uit voor de armoedebestrijding onder kinderen, bleek op Prinsjesdag.