Arme gezinnen in ‘Corona-tijd’

Arme gezinnen in ‘Corona-tijd’

Je zult in ‘normale tijden’ elk dubbeltje moeten omdraaien. Door een faillissement, arbeidsongeschiktheid of andere oorzaken die iedereen kunnen overkomen. In korte tijd ontstaan zo grote schulden die gedurende lange tijd gezinnen blijven achtervolgen.

Het thuisblijven als gevolg van de Corona-uitbraak heeft voor deze gezinnen grote gevolgen.

 

HAMSTEREN
De schappen in de supermarkten waren ineens leeg, de blikgroente was niet aan te slepen en het wc-papier vloog de winkels uit. De gevolgen hiervan waren groot voor gezinnen die met €70 per week aan leefgeld moeten rondkomen. Vincent (34, getrouwd en 2 kinderen) ‘wij konden de goedkope opties voor bijvoorbeeld toiletpapier niet meer krijgen en moesten wel een duurder merk kopen. Ons maandgeld was er in twee weken doorheen.’
Ook Saskia (46, getrouwd en 4 kinderen) merkte tot haar grote schrik dat de boodschappen ineens veel duurder werden. ‘In ons dorp was een Voedselgroep, een netwerk van een aantal supermarkten voor arme gezinnen, maar er werden geen producten meer geleverd dus dat hield voor ons ook op. Een lieve kassière bij de supermarkt wees mij op een speciale koeling achterin met producten die bijna over de houdbaarheidsdatum waren. Daar was ik zó blij mee.’

Voor alle gezinnen nemen de kosten van levensonderhoud toe omdat de kinderen vaker om eten vragen nu ze de hele dag thuis zijn.

SCHOOL
‘Het valt mij niet mee om de kinderen dag in dag uit te vermaken’ zegt Bianca (42, getrouwd en 2 kinderen). Haar ballonnen zaak gaat noodgedwongen dicht omdat er geen feesten meer worden gegeven. ‘Mijn oudste zoon heeft een vorm van autisme en krijgt op school extra begeleiding. Dat is nu gestopt terwijl dat net zo goed ging. Als straks de school in deeltijd opengaat betekent dat extra stress want hij kan niet goed tegen verandering’.
De oudste dochter van Saskia moet haar examen uitstellen waardoor zij nu een studieschuld aangaat. ‘Het was voor mij zó belangrijk dat mijn kinderen niet met schulden hun zelfstandige leven beginnen omdat zij zoveel hebben meegekregen van de jarenlange geldzorgen in ons gezin. Het door ons gespaarde studiepotje voor de kinderen hebben wij moeten gebruiken om schulden af te betalen en dat maakt dit extra verdrietig’.
Sharon (36, alleenstaand en 2 kinderen) mist de sociale contacten op het schoolplein. ‘Ik ben alleen met de kinderen en kan ook mijn ouders niet bezoeken omdat zij tot de risicogroep behoren. Mijn hulpverlener komt niet meer langs, we face-timen nu elke week’.
Vincent vindt het heel jammer dat zijn oudste dochter het contact met vriendinnetjes mist. ‘School is een hele fijne afleiding voor haar omdat thuis veel aandacht uitgaat naar haar jongere zusje die met een hersenbeschadiging geboren is en veel begeleiding nodig heeft’.

 

ONZEKERE TOEKOMST

Bianca hoopt dat ze haar ballonnen zaak over een tijdje toch weer kan opstarten. ‘Ik vind het fijn om ondernemer te zijn en had mijn hart en ziel in deze zaak gestoken. De extra inkomsten zijn nodig om onze schulden af te betalen.’

Sharon is onlangs verhuisd naar een verderop gelegen dorp. ‘Ik hoop zó dat mijn zoon na de zomer een goede start kan maken op zijn nieuwe school, want hij heeft wel wat moeten missen in de afgelopen weken.’.

Vincent weet niet wanneer de indoor speeltuin, waar hij manager van is, weer opengaat. Ons belangrijkste doel is om over 2 jaar schuldenvrij te zijn als onze dochter naar de middelbare school gaat. Dan kan zij zonder zorgen aan alle schoolactiviteiten meedoen.’

Saskia: ‘de afgelopen periode heeft ons ook mooie dingen gebracht: ons gezin is nog hechter geworden. Mijn hart gaat uit naar alle gezinnen die nog hele moeilijke tijden te wachten staan door bijvoorbeeld een faillissement. Wij weten hoe ontzettend ingrijpend dit is.’

LINDA.foundation geeft gezinnen die in armoede leven een steuntje in de rug. Wij verwachten dat het dit jaar voor nog veel meer gezinnen moeilijk zal worden om de eindjes aan elkaar te knopen. Help je mee?