Leerling tegen Nikki: ‘Juf, waarom zat er geen cadeautje in mijn schoen?’

Leerling tegen Nikki: ‘Juf, waarom zat er geen cadeautje in mijn schoen?’

Eén op de negen kinderen groeit op in armoede. In de nieuwe LINDA.160 ‘HET WAS EEN BIZAR JAAR’ vertelt lerares Nikki Broekhuizen (30) over kinderen uit arme gezinnen in haar klas.
Ook vijf andere leerkrachten delen hun ervaringen.
LEES OOK
Leraar Matthijs over armoede: ‘Kinderen hebben volwassen zorgen’
ZOMERKLEDING IN DE WINTER
Nikki werkt op basisschool Polsstok in Amsterdam-Zuidoost. Ze geeft les aan groep 3 en is unit coördinator van groep 3/4. “Ik heb er regelmatig mee te maken: kinderen die hun eten ‘vergeten’. Of ze zeggen: ‘Mama moest nog boodschappen doen’. Dat kan een keer gebeuren, maar niet structureel. Zomerkleding in de winter, geen passende schoenen of gymkleding. Door dat soort kleine dingen denk je op een gegeven moment: hier is meer aan de hand. Wanneer je met een heel gezin van vijftig euro moet rondkomen, is het natuurlijk ook lastig om nieuwe gymschoenen te kopen.”
GEEN CADEAU IN DE SCHOEN
“Ik heb op dit moment zelf een beugel. Laatst hoorde ik een kind zeggen: ‘Mijn broertje moet ook een beugel, maar dat kan mijn moeder niet betalen.’ Ook met Sinterklaas komen er soms vragen: ‘Juf, waarom zat er bij mij geen cadeautje in mijn schoen?’ Dan zeg ik: ‘Sinterklaas heeft het heel druk, hij kan helaas niet bij alle kinderen thuis komen. Maar hij komt gelukkig wel op school.’”
THUIS GEEN ONTBIJT
“Wanneer je op de basisschool zit, zou je je helemaal niet moeten bezighouden met de vraag of je wel mee mag op schoolreisje. Maar het gebeurt wel. Als een kind steeds een brief mee naar huis krijgt omdat de ouderbijdrage nog niet is betaald, krijgt het echt wel door wat er aan de hand is. Bij de ouders merk ik vooral veel schaamte. Zonde, want juist omdat ze niet over hun financiële problemen durven spreken, lopen ze veel subsidies mis. Uiteindelijk merk je toch wel dat er iets aan de hand is, vooral als een kind steeds vraagt of je iets te eten hebt, omdat er thuis geen ontbijt was.”
Eén op de negen kinderen in Nederland leeft in armoede. En daarom steunt De LINDA.foundation gezinnen die in financiële nood verkeren.